facebook

31e plaats op eerste Open WK Profs
Written by Dennis Voermans
PDF Print E-mail

Op zaterdagochtend 17 november vertrokken wij richting Manchester voor de inmiddels 3e titelstrijd op rij. Ditmaal stond het Wereld Kampioenschap Professionals Ballroom op de planning en de plaats delict zou zijn: de Wntergardens in Blackpool. Deze zaal kennen we allemaal van de British Championships welke elk jaar worden gehouden in mei. Het is een van de, zo niet dé mooiste Ballroom van de wereld! Een waar genot dus om hier je WK te mogen dansen. Eenmaal aangekomen op Manchester Airport troffen wij onze Belgische collega's Peter & Ellen Ekkart. Wij hadden met hen afgesproken om samen de taxi te delen naar Blackpool. We arriveerden rond het middag uur in het Imperial Hotel. Normaliter is dit het hotel waar de juryleden van de grote wedstrijd in mei verblijven, maar de organisatie van het WK had ervoor gekozen om hier alle dansers onder te brengen.

Helaas was onze kamer pas om 14.00 uur beschikbaar en zodoende besloten wij om samen met Peter & Ellen een hapje te gaan eten in de stad bij Nando's, een heerlijk restaurantje met allerlei kip specialiteiten. Na de luch gingen we ieder onze eigen weg en besloten wij om nog eventjes te winkelen. Aan het einde van de middag keerde wij terug naar het hotel om in te checken in onze kamer.

Na even te hebben gerelaxed, gingen wij rond de klok van 18.30 uur aan tafel in het restaurant van het hotel. De organisatie had het zo geregeld dat alle paren 's avonds in het restaurant a la carte mochten dineren op eigen gelegenheid. In het restaurant namen wij plaats aan de tafel naast Herman & Michèle en het Zuid-Afrikaanse paar. Zodoende zaten de Nederlanders, Belgen en Zuid-Afrikanen bij elkaar en hadden wij een gezellig 'pre-competition' diner. Na het avond eten gingen we op tijd naar bed, omdat we de volgende dag in optima forma aan de wedstrijd wilde deelnemen.

De dag van de wedstrijd was aangebroken en na het ontbijt te hebben genuttigd, werden de nodige voorbereidingen getroffen. Rond het middaguur werden alle paren opgehaald door de bus en naar de Wintergardens gebracht. Het was een rare gewaarwording om in november dezelfde zaal te betreden waar je ieder jaar in mei ook danst. Desalniettemin was het heerlijk om weer in het Mekka van de danswereld te zijn. Net als tijdens het dansfestival in mei, speelde ook op het WK het wereld beroemde Empress Orchestra o.l.v. Onze goede vriend Ashley Frohlick. Dat brengt ons tot de volgende conclusie: There's no beter place to dance and no beter music to dance to!

Normaliter is het WK alleen toegankelijk voor de nr.'s 1 en 2 van ieder land. Dit WK zou het eerste WK zijn waarbij het ook mogelijk is voor alle andere paren om zich via een kwalificatiewedstrijd te kwalificeren voor deelname. Dit zorgde ervoor dat het veld sterker was dan voorheen, want er waren bijvoorbeeld 6 paren uit Engeland, 6 paren uit de USA en zelfs 12 paren uit Japan. We moesten dus flink aan de bak!

Na het indansen en de openingsshow van alle jeugdparen van Engeland zou dan eindelijk de wedstrijd aanvangen. De zaal zat helemaal vol en de sfeer zat er goed in. Iedereen stond op scherp, want het WK stond op het punt om te beginnen. In totaal 66 paren verschenen aan de start en wij dansten de eerste ronde in de 5e serie. De Engelse Wals voelde nog wat onwennig, maar vanaf de Tango ging de motor gelukkig lopen. We dansten zodoende een goede eerste ronde en hoopte dat het voldoende zou zijn om de jury te overtuigen dat wij toch echt in de volgende ronde thuis horen. Na exact 20 minuten ving de de tweede ronde aan, oftewel de 1/8 finale met daarin nog 48 paren. Ons nummer werd opgenoemd en zodoende mochten wij gaan proberen om zoveel mogelijk crossen te halen voor de 1/4 finale. We wisten dat het halen van de 1/4 finale haast onmogelijk zou zijn, gezien de sterkte van het deelnemersveld. Desondanks deden we ons uiterste best om er zo dicht mogelijk bij te zitten. Wederom dansten we een goede ronde, die zelfs beter was dan de eerste ronde. Nu was het wederom 20 minuten pauze en wachten op de bekendmaking van de 1/4 finale. Zoals verwacht zaten we daar helaas niet bij. Uiteindelijk bleek dat wij een mooie 31e plaats hadden behaald en daarmee niet alleen dicht bij de 1/4 finale zaten, maar ook wederom als beste Nederlander waren geëindigd. Voor een eerste Open WK bij de Profs was een 31e plaats een hartstikke goed resultaat. Het was zelfs ons beste WK resultaat ooit, als we hier alle WK's als amateur meerekenen.

De huidige wereldkampioenen Arunas Bizokas & Katusha Demidova, dansend voor de de USA, wisten hun titel met succes te prolongeren. Er waren wel wat verschuivingen in de finale, want 2 paren (Ghigiarelli en Colantoni) wisten allebei een plaatsje te klimmen ten koste van hun collega's. Het Italiaanse paar Madonia wist voor het eerst de finale op het WK te behalen, ten koste van het Duitse paar Karabey. Ons inziens waren deze verschuivingen in de finale meer dan terecht. Het was voor de finalisten een zware wedstrijd, want 5 rondes dansen in 4 uur tijd is niet niks. Maar het was wel een mooie strijd en de prijzen worden pas verdeeld op het eind.

1. Arunas Bizokas & Katusha Demidova (USA)

2. Andrea Ghigiarelli & Sara Andracchio (Great Brittain)

3. Victor Fung & Anastasia Muravyeva (USA)

4. Valerio Colantoni & Yulia Spesivtseva (Russia)

5. Domen Krapez & Monica Nigro (Slovenia)

6. Angelo Madonia & Antonella Decarolis (Italy)

31. Dennis Voermans & Samantha Kolijn (The Netherlands)

Na afloop van de wedstrijd werden alle dansers weer met de bus naar het hotel gebracht. Zoals op ieder EK of WK was ook hier weer een gezamenlijk diner geregeld door de organisatie. Alle dansers mochten zich nog snel even opfrissen om vervolgens aan te schuiven voor een 3-gangen diner. Een aantal speeches werden gehouden tijdens het diner en de dansers onderling vermaakten zich prima. Het was een gezellige afsluiting van een prachtig kampioenschap! We kijken nu al weer uit om in mei weer naar Blackpool te mogen voor de British Open!


 
Our Sponsors

Bedankt voor jullie support

Fabulous Cosmetic  PlantinaDance Shoes
Very Zofcin Rob Ronda Fotografie Danceplaza
Glitzer Werk Statt